piątek, 26 lipca 2013

Mleko ryżowe

   Uwielbiam mleko. W ogóle jestem bardziej nabiałowa niż mięsna. Jogurty naturalne, twarożki, serki po prostu ubóstwiam. Za namową koleżanki postanowiłam spróbować zamienić tradycyjne mleko na mleko ryżowe. Nie zawiera ono tak dużo wapnia i białka jak mleko krowie ale za to ma więcej węglowodanów. Zawiera także mnóstwo błonnika, a także witaminy i sole mineralne. Jest źródło witaminy E, witaminy B6 i magnezu. W brązowym ryżu - głównym składnikiem napoju, znajduje się także wapń, fosfor i potas oraz żelazo, selen, miedź, cynk i mangan. Brzmi nieźle prawda? Co więcej można je przyrządzić samodzielnie. Potrzebne są tylko brązowy ryż, woda i ekstrakty smakowe (opcjonalnie). Kupiłam w Rossmanie za około 6 zł taki oto kartonik.
Pierwsza próba to kawa. Zamiast krowiego dodałam mleko ryżowe. Efekt?? Niestety wylałam po kilku łykach.. Zapewne warto umieścić ten napój w codziennym jadłospisie ale trudno mi przyzwyczaić się do tego trochę dziwnego smaku a z kawą nie smakuje w ogóle. 
Potem spróbowałam z owsianką i tym razem bardzo mi smakowało. Dodałam mój stały zestaw: banan, suszone śliwki, cynamon i zalałam napojem ryżowym. 

Myślę, że mleko krowie zdecydowanie przewyższa smak i właściwości ryżowego (w mleku krowim jest więcej wapnia i występuje w idealnej proporcji z fosforem co pozwala na przyswajalność wapnia w 80% a w mleku ryżowym jedynie w 13%) ale warto czasami wrzucić coś innego do codziennego jedzenia. Myślę, że skończę zakupiony kartonik i kiedyś jeszcze go kupię a z tradycyjnego mleka nigdy nie zrezygnuję. 


31 komentarzy:

  1. Do kawy polecam mleczko kokosowe, jak dla mnie 100 razy lepiej smakuje niż z krowim : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie zbieram się od kilku dni do kupna mleka ryżowego:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://siostraelwa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mi też zdecydowanie bliżej do nabiału niż mięsa muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Mleko ryżowe? Nigdy nie miałam okazji spróbować, ale chyba to będę musiała zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak wygląda tam sprawa z węglowodanami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mleko ryżowe, jest wspaniałe. Raz na miesiąc kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy o mleku ryżowym nie słyszałam. W sklepach również nigdy się na niego nie napotkałam. W każdym razie z chęcią podjęłabym się próby skosztowania go i zobaczenia różnicy pomiędzy nim a zwykłym, krowim mlekiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć napisz do mnie ba buddysta2010@gmail.com albo na fejsie.
    Mam temat związaną z promowaniem zdrowego naturalnego życia. Pozdrawiam, Karol

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. nie miałam nigdy przyjemności próbować takiego mleka ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mleko jest dobre, lepiej się przyswaja

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :)
    Zapraszam serdecznie TU
    http://fitella.blogspot.com/
    Dieta fit, przepisy, ćwiczenia, naturalne kosmetyki ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też jestem fanką mleka! Brawa za odwagę w spróbowaniu innego mleka niż krowie, bo ja bym się raczej nie odważyła :P
    Pozostanę wierna mleku krowiemu :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mleko się lubi albo nie, a bez powodu nie ma co kombinować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Spodobał mi się Twój blog więc dodaje Cię do mojego katalogu który można znaleźć tu http://blogi-fit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny blog :) A mleczko wolę jednak od krowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny blog :) Kiedy nowy wpis?

    OdpowiedzUsuń
  19. A mleko sojowe? też jest zdrowe i w smaku fajne! Osobiście uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam mleko ale natura nas tak wykształciła, że mleko jest nam zbędne. Ale mleko ryżowe czy sojowe jest naprawdę OK :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę w takim razie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mleko ryżowe jest bardzo smaczne ale trzeba je też umieć wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Myślę, że to jest trochę tak: 50% sukcesu to zakupy a 50% to zaopatrzenie naszej kuchni. Od dłuższego czasu walczę z nadwagą, która jest bardzo dokuczliwa i korzystam z różnych przepisów, które znajduję w necie np. ostatnio gotuję z kcalmar.com/blog i jestem zadowolona do tego ćwiczenia, mam nadzieję, że będzie sukces :)

    OdpowiedzUsuń
  24. mnie jakoś to mleko nie podchodzi... .

    OdpowiedzUsuń
  25. przyjemnie się czyta twoje wpisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Powszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.

    OdpowiedzUsuń